Hideous (wo)men

hideous-women_3Zo nu en dan heb ik de mazzel om gratis theaterkaartjes toegeschoven te krijgen en vanavond was dat voor het eerst geen onverdeeld genoegen. Nog nooit heb ik weg willen lopen uit een voorstelling, bij Hideous (Wo)men was dat wel het geval. En dat is jammer want als je de aankondiging leest dan verwacht je een goed stuk, een stuk met een verhaal vooral.

“We leven in een geënsceneerde wereld vol very important persons. Een persoon is iemand die gelooft dat zij haar eigen leven door middel van keuzes tot stand brengt. Maar wat als het stabiele afzonderlijke iets dat we ik willen noemen niet bestaat? (…) Hideous (wo)men is, net als Small World en BIMBO, onderdeel van de serie Visual Statements, een reeks beeldende voorstellingen over de spektakelmaatschappij en de rol van de beeldcultuur in het leven van vandaag.”

Het ligt misschien aan mij maar na een dergelijke aankondiging verwacht ik gek genoeg een onderbouwing van die aanklacht, ik verwacht een verhaal. Wat ik kreeg was een aaneenschakeling van oppervlakkigheid, slecht getimede playback, seksisme, incest, racisme (“I wish I was black so that everyone would be afraid of me”)  en vooral bakken met goorheid. Zo goor dat een voorstelling van Gwar erbij verbleekt. Wat voorbij trekt is een modeontwerper die zich suf rukt op z’n succes, een vader die z’n dochter berijdt terwijl ie aan haar haar trekt, een tweetal moorden waar geen enkele aanleiding toe is en de ellende eindigt in een scène waarin de actrices zichzelf al fistfuckend hun baarmoeder en darmen naar buiten trekken. Daartussendoor heb je nog wat kots- en plasscènes. Vrij Nederland heeft er drie ronkende pagina’s (pdf) aan weten te wijden. Ik ben blij dat ik mijn kaartje niet betaald heb. En ik heb haast medelijden met de eerstvolgende bezoeker die een gratis kaartje kreeg omdat ik geen gast meebracht. (Wat op zich wel super is, ik krijg 2 vrijkaartjes, gebruik er eentje en de Lawei geeft het door.) Het voelt alsof ik naar het favoriete stuk van Joris D. ben geweest.

Er was een kwartier na afloop een tekst- en uitlegsessie met de makers maar aangezien ik halverwege al zoiets had van wat een bagger, waarom lacht iedereen om deze drek? ben ik zo snel mogelijk afgetaaid. “Niet al het aanbod is geschikt voor iedereen” stond in mijn uitnodiging en dat blijkt. Misschien dat het stuk juist zo ranzig is omdat onze farce genaamd beschaving dat ook is. Zou kunnen. Maar dat wordt dan wel goed verborgen.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie