“Volkskrant fileert Opstelten” met een uiterst bot mesje

gestolen coffeeshopvoorraadVolkskrant fileert Ivo O. genadeloos koppen de vrienden van RollingStoned. De aangehaalde citaten waren inderdaad niet mis te verstaan. “Ivo Opstelten mag dan klinken alsof hij zojuist een vensterbankje eigen kweek heeft geconsumeerd, hij moet niks van legalisering hebben. Er staan internationale verdragen in de weg, zegt hij, en bovendien gaat van de Nederlandse productie 80 procent de grens over.” Dat eerste is stigmatiserend, dat tweede propaganda die Bert Wagendorp in z’n column hooguit waagt te betwijfelen terwijl ik al 2 jaar tevergeefs blog dat de KRO met interne politierapporten heeft aangetoond dat het bullshit is. “Die cijfers zijn voor een groot deel uit de lucht gegrepen. Die 80 procent mythe van de export, die blijft maar rondzingen in de media en in de Tweede Kamer. Het is absoluut een opgeklopt cijfer. Die 80 procent mythe heeft de politieke besluitvorming over de aanscherping van het hele gedoogbeleid absoluut mogelijk gemaakt.”

Toch maar even gaan blendle-en (is dat al een woord?) en jawel, binnen 15 seconden kon ik besluiten dat het bagger was. Bert Wagendorp gelooft dat er testrokers bestaan voor coffeeshops. En die verrassende primeur wordt geprezen als “voortreffelijk journalistiek onderzoek van Dagblad De Limburger.” Volgens dat onderzoek zou “één op de vijftig gezinnen op de een of andere manier betrokken bij de teelt en productie van cannabis (kweek, drogen, levering van elektriciteit en potgrond, inpakwerkzaamheden, testroken).” Heel gek is het niet dat de pliesie (en niet de Limburger) constateert dat de strafbare betrokkenheid bij wietteelt toeneemt. Ivo O. heeft dat namelijk voor ze uitgebreid. En Fredje T. probeert de gevangenissen te privatiseren. Waarna ze rap zullen worden geautomatiseerd. Ziet u de bui een beetje hangen? Hoe meer een for profit bajes kan bezuinigen op personeel en hoe meer dwangarbeid gevangenen leveren, des te meer kan er naar de partners in crime; de VVD en des te meer er zal worden verboden. Dat heet neoliberalisme.

Toch meent Bert Wagendorp dat de wietsector de grootste werkgever van Tilburg is. Hij maakt maar liefst 2500 mensen verdacht. Fijn zo’n columnist, prijs die maar de hemel in. Waar Wagendorp terecht stelt dat “Ivo Opstelten is de zoveelste minister van Justitie die krankzinnigheid in beleid probeert te vangen” is hij de zoveelste columnist die er in slaagt om krankzinnigheid als scherpzinnigheid te verkopen. Wat er ondertussen feitelijk gebeurt is een herhaling van zetten. Aan de hand van geslaagde propaganda-acties van de politie wordt het gedoogbeleid verder aangescherpt. Opdat de razzia zich vaker mogen verplaatsen naar de coffeeshops. Ja, coffeeshopgemeenten morren en trekken hun eigen plan, ook VVD-burgemeesters zoals in Drachten. Maar in Dordrecht heeft een VVD-burgemeester al geopperd dat “hennepteelt” niet tot de kerntaken behoort en dat er daarom op de legaliseringslobby bezuinigd kan worden. Precies wat Ivo O. graag ziet. Dat de ongekozen zwaargewichten de gemeenteraden onder de duim trachten te houden.

“Regulering en legalisering vormen de enige oplossing. Dat begrijpt iedereen die vijf minuten over de kwestie nadenkt, en Ivo Opstelten dus ook. We hebben alleen te maken met angsthazen – misschien helpt harde gemeentelijke ongehoorzaamheid de Haagse schijterigheid te doorbreken.” Daar sluit ik me van harte bij aan maar niet zonder nog een hardnekkige mythe te ontkrachten. Dat is die van de betrouwbare overheid. Die bestaat alleen voor legale sectoren en niet voor illegale of gedoogde sectoren, laat staan voor mensen. Zodra het over drugs gaat dan is de overheid onbetrouwbaar. De politie al helemaal. Er worden op basis van niet te controleren meldingen en verregaande privacyschendingen absurde beslagen gelegd die rechters in toenemende mate beu zijn. Zelfs stroomdiefstal wordt weggewoven omdat de politie bij de opsporing het boekje keer op keer te buiten gaat en energiemaatschappijen er baat bij hebben om alle stroomverlies te wijten aan “illegale hennepteelt” omdat ze dat kunnen verrekenen met u en mij.

Als er in Vernederland iemand schuldig is aan voorbereidende handelingen voor “hennepteelt” dan is dat de enige voorstander van wat ze zelf het coffeeshopmodel noemen; de VVD. Voor de compleetheid is de PvdA de grote gedoger de van de VVD. SGP, CU en PVV vinden het allemaal maar niks, D66 denkt ha, belasten want EU en/of onderwijs of andersom maar in ieder geval geen thuisteelt en de rest heeft zoiets van legaliseer het nou. Het. Is. Maar. Een. Plant.

 

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie