Motherfuckers

Turkish President Tayyip Erdogan makes a speech during his meeting with mukhtars at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, October 26, 2016. Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

De komende dagen zullen de media weer in koor roepen dat Nederlandse Turken massaal achter Erdogan staan omdat zo’n 70% evet oftewel ja heeft gestemd bij het referendum over de Turkse grondwet. Daar valt nogal wat op af te dingen. Waar er een opkomst van 60% werd verwacht, ging uiteindelijk minder dan de helft van de stemgerechtigden ook daadwerkelijk naar de stembus.

Het percentage dat is gaan stemmen bij het referendum is haast hetzelfde dan het percentage dat is gaan stemmen bij de vorige presidentsverkiezingen. Respectievelijk 46,8% en 46%. De uitslagen zijn eveneens vrijwel identiek. Waar Erdogan in Nederland 70% van de stemmen kreeg, krijgt zijn grondwetswijziging dat ook. Alleen betekent dat niet dat Nederlanders met een Turkse achtergrond in groten getale achter Erdogan staan. Ook al beweert zelfs de Jessias van GroenLinks dat wel.

Feit is dat een meerderheid van de Nederlandse Turken zich lekker niet bemoeit met Turkse aangelegenheden. De minderheid die wel gaat stemmen is inderdaad massaal pro-Erdogan maar dat beperkt zich tot een minderheid binnen een minderheid. Bijna driekwart van de Nederlanders met een Turkse achtergrond is niet pro-Erdogan. Maar dat laat onverlet dat degenen die dat wel zijn een onevenredige invloed hebben gehad op een controversieel referendum. Motherfuckers dat ze zijn.

Erdogan heeft zijn referendum met de kleinst mogelijke meerderheid gewonnen zoals het nu lijkt maar dat weerspiegelt bepaald niet de wil van de mensen die in Turkije wonen. Erdogan heeft dit referendum gewonnen dankzij mensen die niet in Turkije wonen en die nooit last zullen hebben van het dictatoriaal systeem waarmee ze ingestemd hebben. Desondanks zullen de ja-stemmers zichzelf vast patriotten wanen. Want zo zijn patriotten, die onderdrukken het liefst het volk dat ze claimen te vertegenwoordigen.

Bovendien beperkt deze shit zich niet tot Erdogan, ook niet als hij tot 2029 president blijft. Iedere mogelijke opvolger, hoe extreem ook, zal de macht hebben om het parlement naar huis te sturen. Als het alleen aan Turken die in Turkije wonen had gelegen dan was dit niet gebeurd. Als Nederland niet zo krampachtig over de ja-campagne van Erdogan had gedaan dan was het misschien ook niet gebeurd. Erdogan kon zich geen beter cadeau wensen dan dat.

Ondertussen zit Turkije maar mooi met de brokken. De inwoners van Turkije hebben niet in meerderheid ingestemd met de dictatoriale plannen van Erdogan, dat hebben de expats voor hen gedaan.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.