Moreel failliet

Extreemrechts is de morele winnaar” kopte NRC op 14 augustus, inmiddels luidt die kop “extreemrechts laat de stad bloeden“. Hoewel het artikel bij mijn weten niet substantieel is veranderd (we hebben een Nederlandse versie van NewsDiffs nodig, een website die bijhoudt hoe artikelen veranderen) maar ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat er een wereld van verschil tussen die twee koppen zit.

Een dag eerder publiceerde NRC een artikel met een vergelijkbare maar meer objectieve kop (en ik weet dat de auteurs van artikelen de koppen niet zelf maken). “Extreemrechts claimt morele zege na geweld Charlottesville“. Hoe dat claimen eruitziet blijkt aan het einde van deze huiveringwekkende documentaire van Vice.

Een nazi die vol trots een semiautomatisch vuurwapen, drie pistolen en een mes op bed gooit en daarbij opmerkt dat hij ook nog ergens een AK-47 achter de hand heeft, beweert dat de terreuraanslag volkomen te rechtvaardigen valt en dat Heather Heyer een verdiende dood is gestorven. “Niemand van onze mensen heeft onterecht iemand gedood, dat is een plus voor ons. En ik denk dat we onze rivalen hebben laten zien dat we ons niet bang laten maken.”

De verslaggeefster van Vice brengt daar tegenin dat er een onschuldige, vreedzame demonstrant opzettelijk is doodgereden. “Dat is niet waar en je weet dat het niet waar is.” Terwijl de automobilist op de tegendemonstranten afstormde, heeft iemand een achterlicht met een stuk hout weten te raken en dat is wat de terreuraanslag legitiem verzet maakt volgens de nazi’s. De naziwoordvoerder vervolgt: “omdat onze tegenstanders triest genoeg een stel domme beesten zijn, konden ze niet op tijd aan de kant gaan.” Waarop de verslaggeefster vraagt of de dood van Heather Heyer terecht is. Meer dan terecht luidt het antwoord.

De Ku Klux Klan doet daar nog een schepje bovenop. Er is een voicemailbericht uitgelekt van de Grand Dragon van de Loyal White Knights. “Ik ben best wel blij dat er een stel mensen zijn aangereden en dat er een meisje gestorven is. Het waren een stel communisten die stonden te protesteren tegen de vrijheid van meningsuiting, daarom raakt het me totaal niet.

We zagen daar veel communistische vlaggen en antifascisten en we gaan daar veel meer van zien. Wanneer worden mensen eindelijk eens ziek van de dubbele standaarden van de gecontroleerde media in Amerika?

We hadden ongehinderd moeten kunnen demonstreren, zonder dat communisten en antifascisten mogen proberen om ons tegen te houden. In de toekomst verwacht ik veel meer van dit soort geweld.” Waarmee hij dus niet doelt op antifascisten die zich met honkbalknuppels verzetten tegen zwaar bewapende nazi’s maar op nazi’s die met auto’s inrijden op voetgangers.

Wie de moeite neemt om de betreffende KKK-afdeling te bellen wordt begroet met de volgende boodschap: “niks maakt de KKK trotser dan om te zien hoe een patriot als James Fields junior zijn auto gebruikt om negen communistische antifascisten aan te rijden waarbij één n-woord-liefhebber genaamd Heather Heyer werd gedood. James Fields, heil victorie, het zijn mannen als jou die het witte ras sterk maken en sterk is wat we weer zullen zijn.”

Bent u al kotsmisselijk? Mooi! Want dat ben ik ook. Dit is wat de lui die de morele overwinning krijgen toegedicht van NRC zeggen. En ik licht hier slechts een tipje van de sluier. Wie de smerigheid in volle glorie wil bekijken kan terecht bij UnicornRiot. Dat zijn antifascisten die geïnfilteerd zijn in extreemrechtse chatgroepen en die dat aan het licht brengen.

Tot slot rest me nog één ding en dat is dat de politie zogenaamd bang was voor de nazi’s.

“Veel militieleden waren zo zwaar bewapend, dat de politie urenlang nauwelijks te zien was in de straten van Charlottesville. Gouverneur Terry McAuliffe van Virginia zei na afloop: „Het is makkelijk kritiek geven, maar 80 procent van de mensen had semi-automatische wapens. Je zag de milities op straat, beter bewapend dan de politie”” zo schrijft NRC. Dat is volstrekte onzin. Klinkklare kolder.

Nadat Heather Heyer werd aangereden verscheen er ineens een pantservoertuig ten tonele en uit een WOB-verzoek van de New York Times uit 2014 blijkt dat de politie van Charlottesville over tenminste 146 volautomatische wapens beschikt die ze hebben overgenomen van het leger. Daarnaast beschikken ze nog over hun standaarduitrusting wat in Amerika riotguns betekent.

De enige morele winnaars zijn de tegendemonstranten die dapper stand hebben gehouden tegen zwaarbewapende nazi’s. De politie keek de andere kant op, de media praatten Trump na en deden alsof het zo is dat waar twee vechten, twee schuld hebben en NRC was het ergste van allemaal door de nazi’s tot morele winnaar te verheffen.

Het is oorlog, kies je kant. Nadat GoDaddy en Google hebben besloten dat ze de nazisite Daily Stormer niet willen hosten, heeft Anonymous ervoor gezorgd dat ze ook niet welkom waren op het wetteloze darkweb. De anarchistische beweging die is geboren als haatmachine van het internet is overstag. Ik draag mijn label als moralfag met trots.

De media die blijven volharden in het hij zei, zij zei-gedoe en “het geweld komt van twee kanten” zijn moreel failliet. Wij gaan dit niet verliezen. Om met ons aller rolmodel Chelsea Manning te spreken: #WeGotThis😊🌈💕

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.